Inschrijven voor de najaarscompetitie kan tot 7 juni. Gebruik deze link: hier
Wanneer je meedoet aan de competitie:
- Inschrijven via de aangeboden link die via de mail door Thadia wordt verzorgd
- Kosten bedragen voor iedere competitie: 125,00 euro voor 7 speeldagen en 100,00 euro voor 5 speeldagen per team (je mag hiervoor je ballen behouden)
- Iemand van het team is de captain. Deze maakt meestal de indeling, wie staat opgesteld, wie kan er spelen, wie moet er rijden en wie zorgt voor de koek (thuis speler).
- Je komt altijd opdagen. Niet opdagen kost GELD, voor jou als team, daar staat namelijk een boete op.
- Wanneer je thuis speelt, graag eventuele hapjes minimaal 1 dag van te voren bij Arnold bestellen. (zelf meenemen mag niet)
- Op de dag zelf zorg je dat je op tijd aanwezig bent, de tegenpartij ontvangt, je opstelling maakt (dit kan eventueel van te voren), op tijd aan de wedstrijden begint en na de partijen de uitslag invoert (dit kan zelfs na iedere partij). (Ik heb de mijnknltb.toernooi website als een app op mijn telefoon gezet. Dat werkt als een trein.) Wanneer alles gespeeld is, laat ik de captain van de tegenstanders altijd controleren en op bevestigen drukken.
- Na de partijen is het gewoon samen te genieten van een hapje en een drankje. Als de tegenpartij naar huis gaat, betaalt de tegenpartij zijn deel aan de drankjes en neemt het thuis spelende team de hapjes compleet voor eigen rekening.
- Hopelijk was het gezellig en op naar de volgende keer.
Belangrijk:
- Als de wedstrijd verzet moet worden, dan zijn daar regels aan. Overleg met Jozien. Jozien is ook verantwoordelijk voor het vastleggen van de banen.
- Wanneer je een wedstrijd verzet is het fijn als je ook in mijnknltb.toernooi.nl je wedstrijd datum aanpast door te kiezen voor wedstrijd status. Dan kan iedereen zien wanneer hij wel gespeeld gaat worden. Ook fijn voor Arnold, want dan weet hij waarop hij kan rekenen.
Jaarlijks doen er zo'n 30.000 teams mee aan wat velen beschouwen als de mooiste periode van het tennisseizoen: De KNLTB Voorjaarscompetitie. Ruim 200.000 competitiespelers strijden met hun team voor de winst.
Vanuit de KNLTB
Er is een heel competitie reglement. Lees het hier.
In het kort
Tijdens de Voorjaarscompetitie probeer je samen met jouw team in zeven speeldagen, tussen begin april en begin juni, kampioen te worden van de poule. Een poule bestaat in de meeste gevallen uit acht teams en wordt ingedeeld naar niveau, leeftijd en regio. Een team treft iedere tegenstander één keer. Je speelt een aantal keer thuis op jouw eigen club en een aantal keer ga je bij een andere vereniging op bezoek. Het team dat na de zeven speeldagen de meeste wedstrijden heeft gewonnen is kampioen. De winnaars van de poule promoveren naar een hogere klasse en de laatste (twee) degraderen naar een lagere klasse, mits dit mogelijk is.
Competitieaanbod
Voor senioren bestaat de Voorjaarscompetitie uit een zeer divers competitieaanbod op iedere dag van de week, voor zowel beginnende spelers als voor topspelers en voor iedereen daar tussenin. Kortom, voor iedere tennisser is er een competitie die past bij je past!
Iedere tennisvereniging bepaalt aan de hand van het competitieaanbod per provincie het competitieaanbod van de club. Dit competitieaanbod is o.a. afhankelijk van de grootte van de vereniging (baancapaciteit), de opbouw van het ledenbestand, het beleid van de vereniging en de wensen en behoeften van de leden.
Doe je ook mee?
Meedoen aan de competitie? Dat kan! Informeer bij de Competitieleider (Jozien Verhagen) naar het competitieaanbod van de club en bepaal voor jezelf welke competitie het beste bij je past. Stel jezelf de volgende vragen: Speel je het liefst in het weekend of liever doordeweeks? Wil je graag meedoen aan een competitie met enkel- en dubbelpartijen of het liefst alleen met dubbelpartijen? Speel je graag in een heren- of damesteam of toch liever gemengd?
Inschrijven
Als je een keuze hebt gemaakt aan welke competitie je wil meedoen dan dien je je hiervoor in te schrijven. Inschrijven voor de scompetitie gaat via jouw vereniging. Meestal in de periode november/december voor de voorjaarscompetitie, in mei/juni voor de najaarscompetitie en in oktober voor de wintercompetitie. Je ontvangt hierover vanuit de vereniging een mail.
De Competitieleider kan in januari alle teams van de vereniging bij de KNLTB inschrijven voor de Voorjaarscompetitie. Vervolgens maakt de KNLTB een indeling, die begin maart gepubliceerd wordt op MijnKNLTB. Dan heb je nog een maand de tijd om kennis te maken met je team en te trainen voor de competitie, want begin april gaat de Voorjaarscompetitie dan officieel van start.
Vrijdagavondcompetitie: Om de week en 5 speeldagen
De vrijdagavondcompetitie wordt steeds populairder. Hierdoor kan het voor verenigingen lastig zijn om als gevolg van een beperkte baancapaciteit alle spelers op vrijdagavond competitie te laten spelen. Vorig jaar deden we onderzoek naar mogelijke oplossingen. Om de drukte op vrijdagavond te reguleren én toekomstige groei mogelijk te maken zal er met ingang van 2022 tijdens de KNLTB Voorjaarscompetitie op vrijdagavond 'om de week' worden gespeeld.
Wat houdt 'Om de week spelen' op vrijdagavond precies in?
- Teams spelen om de week competitie, de gemengde teams én 8&9 Tennis starten één week eerder dan de reguliere competitie, namelijk op 1 april; de heren- en damesteams starten gelijk met de reguliere competitie op 8 april.
- Alle teams spelen volledige wedstrijden met een supertiebreak in de 3e set;
- Ieder team heeft in totaal 5 speeldagen, om de overlap met toernooien en andere activiteiten van de verenigingen zoveel mogelijk te beperken;
Omdat de gemengde teams en de HD/DD teams op verschillende dagen competitie spelen, is het mogelijk om in beide competities uit te komen. Indien de twee competitiesoorten binnen de bandbreedte van 2,00 punten vallen conform de klassenvolgorde dan kan dit zonder dispensatie.
Praktische informatie
Hieronder vind je alle praktische informatie en regels die handig zijn om door te lezen als je meedoet aan de Voorjaarscompetitie.
Verkort & Compact Spelen
Tijdens de Voorjaarscompetitie senioren (m.u.v. 8&9 Tennis) geldt voor alle dubbelpartijen (DD, HD en GD) Verkort Spelen. Dat betekent dat er een beslissende wedstrijdtiebreak (10 punten) wordt gespeeld op het moment dat in een dubbel de stand één set gelijk is. Voor 8&9 Tennis geldt compact spelen. Klik hier voor meer informatie over Verkort & Compact Spelen.
Dispensatie
Wil je graag vaker dan één keer per week competitie spelen (bij één of twee verenigingen) waarbij het teamgemiddelde conform de klassenvolgorde meer dan 2,0 punten verschilt? Vraag dan dispensatie aan via de Competitieleider van jouw vereniging. Is het verschil kleiner dan 2,0 punten dan is dispensatie niet nodig, ook niet als het gaat om teams van verschillende verenigingen.
Invallen tijdens competitie
Word je gevraagd om in te vallen in een ander competitieteam? En twijfel je of je wel mee mag doen? Vraag het dan na bij de Competitieleider van jouw vereniging of bekijk de uitleg invallen in een ander team.
Promotie/Degradatie
Ben je kampioen geworden of kom je net een punt te kort om niet te degraderen? Klik hier voor alle regels omtrent promotie en degradatie.
Vragen over de Voorjaarscompetitie? Stel ze dan aan de Competitieleider van jouw vereniging.
Junioren:
Voor de jongste kinderen is er de Tenniskids competitie. Deze competitie is voor kinderen tot en met 12 jaar. De nadruk in deze competitie ligt vooral op leuke wedstrijdjes spelen, plezier hebben en vriendjes maken. In totaal doen jaarlijks ongeveer 25.000 kinderen mee aan de Tenniskids competitie. Het is uitdagend en je wordt sneller beter. Daarnaast is het ook nog eens heel erg gezellig. Kortom, tennis is leuker als je wedstrijden speelt!
Ben je in de leeftijd 11 tot en met 17 jaar? Dan kun je meedoen aan de KNLTB Junioren competitie! Ongeveer 16.500 jeugdspelers doen ieder jaar mee aan deze competitie. Samen met jouw team bestaande uit meisjes, jongens of jongens en meisjes ga je tijdens de competitie de strijd aan met teams van andere verenigingen. Het is uitdagend en je wordt sneller beter. Daarnaast is het ook nog eens heel erg gezellig. Kortom, tennis is leuker als je wedstrijden speelt!
Dit wordt allemaal geregeld door Michiel en de jeugdcommissie!